Wie ben ik


 

De combinatie van stem en beweging heeft me altijd geïnteresseerd en gefascineerd. Allebei spelen ze een grote rol in mijn lichaamsgerichte aanpak om met de stem te werken. In de afgelopen 25 jaar heb ik de stem met al zijn facetten en rijkdommen, onder andere door eigen onderzoek, leren ontdekken en kennen. Daarbij kwam ik bij de wortel van de vocale expressie. Als een klassiek geschoolde zangeres heeft het werken met de Roy Hart methodiek mij diep geraakt en beïnvloed. Daardoor heb ik mijn vocale horizon enorm kunnen verbreden. 

 

Ik heb 20 jaar op opera podia gestaan en rond mijn 30ste besloot ik de klassieke paden te verlaten. Ik wilde toen met een frisse, nieuwsgierige blik opnieuw naar mijn stem kijken en door nieuwe ervaringen me laten verrassen en raken (bekijk ook mijn filmpje). Dat lukte. Ik kwam erachter dat er nog veel meer en andere manieren en mogelijkheden waren mijn stem verder te ontdekken en te ontvouwen. De klassieke aanpak heeft mij toch altijd het gevoel gegeven in een korset te zitten. Daarom voel ik me nu in het vak van jazz en klassiek net zo thuis als in de vrije en speelse stemimprovisatie. Daarnaast vind ik het boeiend om met de facettenrijkdom van oer- en intuïtieve stem te gaan spelen want daardoor kom je weer op een andere, diepere laag bij jezelf terecht. Het werken met de stem brengt je in beweging omdat ze in alle ons ter beschikking staande holtes en klankruimtes resoneert en daardoor zo onmiddellijk en direct ervaarbaar en voelbaar is. 

 

Door deze veelzijdige stemervaring te hebben doorleeft, kan ik de potentie van leerlingen door een positieve benadering goed aanvoelen. 

 

Wat heeft mij gevormd...

 

Ik ben van oorsprong Duits en opgegroeid in Hamburg. Mijn eerste muzikale opleiding kreeg ik in mijn geboortestad door het vermaard kinderkoor Die Hamburg Alsterspatzen in Hamburg waar ik 10 jaar aan verbonden was. Naast internationale concerten, wedstrijden, opera voorstellingen, cd-opnames en tv-optredens, heb ik al op jonge leeftijd geleerd om op het podium te staan. Zo was ik al vroeg bij verschillende opera voorstellingen betrokken om de kinderrollen in te vullen bij de Staatsoper Hamburg en ben ik later doorgegroeid naar het grote koor. 1987-1990 heb ik zang gestudeerd aan de Hochschule für Musik und Theater te Hamburg. Ik heb met internationaal bekende en vermaarde regisseurs als Harry Kupfer, Hans Neuenfels, Christoph Schlingensief, Peter Konwitschny, Augustus Everding, Peter Beauvais samen gewerkt. In 1995 werd ik regie assistente van Harry Kupfer in Der Hahnenreiproductie, Komische Oper, Berlijn. Tegelijkertijd studeerde ik kunstgeschiedenis /theaterwetenschap (focus op muziek) en Europese Ethnologie aan de Universiteit van Marburg en Berlijn waar ik aan de Freie Universität mijn hoofdstudie in 1998 (MA) summa cum laude heb afgerond. Daarna heb ik de éénjarige opleiding Kulturmanagement in Berlijn afgerond. 

 

Werkervaring/opleidingen

 

In het jaar 2000 ben ik begonnen als online editor bij Planet Internet voor muziek & cultuur, Berlijn, project manager voor het online project: 'Kadoum', Muziek: Daan Maaneke (NL) Installatie: Johan Wagenaar (NL), Berlijn. Vakinhoudelijke ontwikkelingen en training op het gebied van stem en lichaamswerk. 2003 kwam ik voor het eerst in contact met de Roy Hart methodiek, die mij professionele kijk op de stem enorm veranderde. 2004 oprichting van eigen stem platform Stem in Beweging, Amsterdam. Samenwerking met Jonathan Hart (New York), zoon van Roy Hart. Organisatie van internationale stemworkshops in het Vrijburcht theater te Amsterdam. Daarnaast heb ik een eigen stempraktijk aan huis. Verder verdieping in Tai Chi, Chi Gong, Body Mind Centering BMC ©, Contact dans, Yoga, Kristin Linklater, Moshé Feldenkrais en de zo voedende ademtechniek van Ilse Middendorf uit Berlijn. Sinds 2013 ben ik gediplomeerd stempedagoog van Atem Tonus Ton ATT© (Somart, Wenen).

 

Verder ben ik als zangeres en performer betrokken bij Das Herzprojekt dat in 2016 in Luxembourg is gestart. Als stemdocent ben ik verbonden aan het voortgezet onderwijs in Luxembourg en verzorg ik aan de Hogeschool in Wenen/Krems stemmodulen voor de drie jaar durende theateropleiding Masterlehrgang für Theaterpädagogik.

 

In mijn odyssee van ervaringen en ontdekkingen heb ik naast Hamburg, Marburg, Genève, Berlijn, Amsterdam, Wenen en Luxemburg in de zomer van 2018 ervoor gekozen om weer in Nederland te gaan wonen en werken, mijn land van persoonlijke keuze - waar ik me echt thuis voel, niet ver van de prachtige zee.