Stem in Beweging - Stempedagoog - Annikki Scheu


" The voice is the muscle of the soul " Alfred Wolfsohn

Stem in Beweging is actief op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en groei door lichaamsgericht stemwerk.

 

Al meer dan 20 jaar ben ik stemcoach en trainer voor stem, adem en beweging in een internationale werkomgeving. In mijn seminars put ik uit een rijke bron aan ervaringen waarbij de Roy Hart-methodiek de solide basis vormt van mijn werk. Daarnaast ben ik een gecertificeerde stemdocent " Atem Tonus Ton " en heb ik door de jaren heen vele interdisciplinaire trainingen gevolgd. Met mijn kennis wil ik bijdragen aan het preventief en duurzaam versterken van de gezondheidsbronnen van mensen voor wie de stem een belangrijk instrument is in hun dagelijkse werk.

 

Juist voor leerkrachten, of mensen in verbale beroepen is de stem één van de belangrijkste expressieve instrumenten. Mensen in deze beroepen moeten heel bewust leren hun stem te gebruiken om respect, gehoor en expressie te creëren zodat de stem duurzaam kan worden gebruikt.

 

Mijn training begint precies daar waar ieder individu staat en ik geef - waar nodig - de ruimte om de deur naar het eigen potentieel te openen.

 

Je laten horen betekent met je hele lichaam communiceren; spreken, klinken, luisteren, zingen en jezelf ervaren om nieuwe deuren van je persoonlijkheid te openen en te ontdekken. Pas als we onszelf bewust en integer waarnemen, kunnen wij onze houding en aanwezigheid relativeren en deze dan met succes gebruiken voor communicatie, expressie en samenwerking.

 

Mijn aanbod 

Sinds de corona pandemie heb ik mijn spreek- en stemseminaren voor groepen tot 14-16 personen zo aangepast en verder ontwikkeld, dat ik ze nu ook in verschillende lesmodulen kan aanbieden: 

  • Live Online Trainings voor groepen via Teams
  • Online via Teams & in presens: Blended Learning 
  • Op locatie in presents

Mijn doelgroepen

  • Lerarenopleiding/Voortgezet onderwijs: lesmodulen: de stem: ons dagelijks werktuig, ontwikkelaar van lesmodules, bijscholingen, trainingen voor leerkrachten/leerkrachten in opleiding, in company trainingen & workshops, thema dagen.
  • Werkbedrijf/ Loopbaan- en re-integratiebureaus: procesbegeleidende stemcoaching (groepsgericht), training van zelfvertrouwen op basis van stemwerk door lichaamsgerichte persoonlijkheidsontwikkeling. Preventief en duurzaam gericht op vitaliteit & kracht, en qua presentatie gericht op verbinding ofwel zijns-kwaliteit. Procesbegeleidende stemcoaching voor cliënten in fasen van grote verandering of burn-out.
  • Opleidingsinstituten voor Coaching, ontwikkelaar stemworkshops/modules. Op maat gemaakte workshops/modules rond het thema stem, retoriek, aanwezigheid & expressie, bewustwording als innerlijke verrijking als onderdeel van een training/traject.
  • Hogescholen/Universiteiten onderwijsopdrachten voor het vakgebied theatereducatie met als onderwerp: lichaam, adem, taal & improvisatie, taal en beweging. Theaterpedagogische Masterclass workshops (thematische stemmodules). Onderwijsopdrachten voor stem- en spreekseminaren: retoriek, expressie en presentatie.

Mijn aanbod

Kort interview met Annikki

Wat is je motivatie om les te geven?

Ik vind het belangrijk om de vocale individualiteit van elke student persoonlijk te benaderen om de stem tot volle ontplooiing te laten komen. Elke toon heeft zijn waarde en zijn legitimiteit waardoor vertrouwen in de eigen stem wordt opgebouwd. Ik ben altijd gefascineerd door hoe mensen hun eigen, volledig authentieke uitdrukking vinden, hoe hun charisma uitstraalt en hoe dit op zijn beurt hun zelfvertrouwen en welzijn bevordert en beïnvloedt. Daarom ga ik met elk leerling op een heel speciale reis.

 

Beschrijf een hoogtepunt van je werk

Er kwam eens een medewerker van een bank naar mij toe met de vraag. "Waarom kom ik een kamer binnen en word ik niet gehoord? "Ik vond dat een heel dappere vraag. Zijn stem klonk toen klein, vermoeid en had weinig zeggingskracht. Na een paar vocale stemsessies kwam er steeds meer leven en zelfvertrouwen in zijn stem. Stapje voor stapje kwam er meer ruimte in zijn lichaam waardoor zijn stem voller en ruimer werd. Er was een proces in gang gebracht dat hem hielp boven zichzelf uit te stijgen.